W dniach października 2016 roku Wydział Biologii i Nauk o Środowisku UKSW w Warszawie był organizatorem warsztatów dla młodzieży w ramach XVIII Festiwalu Nauki i Sztuki w Siedlcach.
Zajęcia o charakterze warsztatów prowadził dr A. Baranowski, gdzie uczniowie m.in. badali, które produkty z naszego codziennego stołu zawierają skrobię. Zaskoczeniem były duże jej ilości w ketchupie, śmietanie kilku różnych gatunkach wędlin jak pasztety, szynki, kiełbasy czy parówki. Młodzież dowiedziała się również, iż może w domu samodzielnie sprawdzić obecność tego dodatku poprzez zakroplenie jodyną, dostępną w każdej aptece.
Inne doświadczenie przeprowadzone zgodnie z metodą naukową oraz na kartach pracy w języku angielskim badało metabolizm drożdży rozkładających skrobię, przeprowadzających początkowo jej hydrolizę a następnie fermentację z wydzielaniem CO2. W tym doświadczeniu zastosowano grupę eksperymentalną i kontrolną.
Kolejnym zadaniem było wykonanie różnych preparatów mikroskopowych ziaren i kryształów skrobi znajdujących się w nasionach roślin strączkowych jak ciecierzyca, soja, soczewicza, groch i fasola. Wykonano również preparaty mikroskopowe aby zaobserwować zjawisko plazmolizy i poznać takie zagadnienia jak osmoza, ciśnienie osmotyczne, roztwór hipertoniczny.
Tematyka tych warsztatów ściśle wiązała się z roślinami strączkowymi ponieważ rok 2016 został uznany przez Organizację Narodów Zjednoczonych Rokiem Roślin Strączkowych http://www.ijhar-s.gov.pl/…/id-2016-miedzynarodowym-rokiem-…
Zapraszamy do galerii zdjęć.
https://goo.gl/photos/iGswEGmKxL4wRyBF9
Informacje w mediach:
http://podlasie24.pl/miasto-siedlce/region/festiwal-nauki-i-sztuki-na-finiszu-1e4f4.html
Medal Polskiej Niezapominajki:
http://tygodniksiedlecki.com/t37011-lukowianie.z.niezapominajkami.htm
No comments:
Post a Comment