Starch - where are you?
Na zaproszenie naszej zaprzyjaźnionej nauczycielki Pani dr Magdaleny Górskiej-Czekaj w dniu 12.10.2017 roku pracownik naszego wydziału dr Artur Baranowski przeprowadził dwie lekcje dwujęzyczne metodą CLIL w ramach której poruszyliśmy problemy ekonomii producentów produktów spożywczych, zdrowej diety, roli kalorii w diecie oraz ogólnej biologii substancji zapasowych w organizmach, a szczególnie roślinach.
Następnie postawiliśmy hipotezy i eksperymentalnie sprawdziliśmy za pomocą płynu Lugola i jodyny obecność skrobi w artykułach spożywczych, w których z definicji nie powinno być tego dodatku.
Dodatkowo wykonaliśmy również preparaty mikroskopowe w których oglądaliśmy ziarna skrobi w nasionach (zielony groszek) oraz w korzeniu (pietruszka).
fot. korzeń pietruszki, ziarna skrobi
fot. ziarna skrobi w zielonym groszku
Dyrekcja szkoły mgr ks. Grzegorz Sprysak wyraził swoje podziękowanie oraz przekazał list intencyjny w sprawie nawiązania formalnej współpracy.
LINK - konspekt i scenariusz zajęć
LINK do galerii zdjęć
No comments:
Post a Comment